Jak stworzyć domowy zielnik?

Świeże zioła w kuchni stanowią bazę wielu potraw, ale jak się okazuje… również dobrego designu! Dlatego dziś postanowiliśmy podpowiedzieć Wam, jak zaaranżować mini ogródek w zaciszu kuchennego wnętrza.

Kuchnia pachnąca ziołami może okazać się dla nas niezwykle inspirującym miejscem dla nowych kulinarnych pomysłów. Świeże listki sprawią, że odstawiamy kupne przyprawy, wzbogacając smak naszych potraw w bardziej naturalny sposób. Ponadto, tworząc domowy zielnik, nadamy naszej aranżacji odświeżającego i pogodnego wyrazu.

Gdzie ulokować zielnik?
Zioła możemy podzielić na te, które potrzebują stałego dopływu światła oraz te, które preferują warunki półcieniste. Wybierając te pierwsze, możemy ulokować je na kuchennym parapecie, natomiast te drugie nieco dalej od okna – np. na blacie. Niezależne od tego, gdzie ustawimy donice, wprowadzimy do naszej stylizacji bardzo przyjemny, zielony akcent.

Jakie doniczki wybrać?
Niezwykle istotne okazuje się zasadzenie roślin przyprawowych w odpowiednich pojemnikach. Nie powinny one być zbyt głębokie – wystarczy doniczka o głębokości 20 cm. Do wyboru mamy pojemniki wyprodukowane z rozmaitych materiałów: ceramiki, gliny, metalu, betonu, wikliny. Na które się zdecydujemy zależy wyłącznie od naszych preferencji stylistycznych. Ważne jednak, aby pamiętać o tym, aby doniczki posiadały otwory o średnicy co najmniej 1 cm, przez które będzie odpływał nadmiary wody.

Jakie zioła wybrać?
W zależności od tego, jaki smak i aromat ziół bardziej nam odpowiada, z jakich przypraw najczęściej korzystamy oraz jakie dania królują w naszym menu, powinniśmy uzależnić wybór roślin przyprawowych do naszego mini-ogródka. Najpopularniejsze okazuję się być: bazylia, szczypior, kolendra, oregano, majeranek, mięta, rozmaryn, pietruszka i tymianek.

Kuchenny zielnik a materiały wykończeniowe
Przesuwając doniczki po powierzchni parapetu lub blatu kuchennego, nietrudno o jego zarysowanie. Podlewając zioła z kolei, możemy niechcący rozlać wodę, co również ma niekorzystny wpływ na materiały wykończeniowe. Dlatego tak ważne okazuje się zwieńczenie kuchennego wnętrza produktami niepodatnymi na zarysowania i kontakt z wilgocią. W tej roli świetnie sprawdzi się materiał Technistone – wśród jego największych zalet niewątpliwie znajduje się podwyższona odporność na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i wodoodporność, dlatego możemy mieć pewność, że wykonując parapety, blaty dolnych szafek kuchennej zabudowy, blaty wyspy lub barku z konglomeratu kwarcytowego Technistone, będziemy przez długie lata cieszyć się wspaniałym wyglądem i aromatem naszych ziół, a wnętrze pozostanie niezniszczalne!