Stół – serce każdego domu

Współczesne kuchnie coraz częściej połączone są z salonem, tworząc obszerną powierzchnię roboczo-wypoczynkową. Nieodłącznym elementem takiej przestrzeni jest jadalniany stół, przy którym gromadzą się domownicy oraz goście. Na rynku dostępnych jest jednak wiele modeli i wzorów tego mebla. Jak wybrać ten właściwy?

Wybierając stół jadalniany, trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim  gabaryty oraz ustawność pomieszczenia, a także zastanowić się nad zadaniami, jakie mebel będzie pełnić. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest zakup stołu rozkładanego, który pomieścić może w razie potrzeby wszystkich członków licznej rodziny, trzeba jednak pamiętać, że po rozłożeniu będzie on zajmował o wiele więcej miejsca. Poza przestrzenią, jaką zajmuje sam stół, nie można zapominać także o miejscu na krzesła. Standardowo uważa się, że przestrzeń potrzebna do komfortowego siedzenia przy stole to 80 cm. Sam stół natomiast powinien być odsunięty od ścian minimum o 60 cm; tyle samo miejsca zajmuje standardowo osoba siedząca przy stole.

Dobrym pomysłem stylistycznie integrującym przestrzeń kuchenną i jadalnianą jest wykonanie blatu roboczego w kuchni i blatu stołu z tego samego tworzywa. Powtarzający się w dwóch przestrzeniach motyw wzorniczy zharmonizuje dwie strefy użytkowe oraz nada im spójności. Jeśli obie powierzchnie zostaną wykonane z równie trwałego, a jednocześnie estetycznego materiału, rozwiązanie to będzie niosło także korzyści użytkowe. Stół jest bowiem meblem, który narażony jest na liczne uszkodzenia mechaniczne oraz większe zużycie ogólne. Dlatego warto, aby jego blat wykonany był z materiału zarówno pięknego, jak i wytrzymałego. Powierzchnie konglomeratowe Technistone idealnie nadają się do tego typu rozwiązań. Odporne na wilgoć, zaplamienie, nieprzyjemne zapachy czy zarysowania, mogą być z powodzeniem  stosowane zarówno jako blaty robocze jak i powierzchnie stołów. Pomimo tego, że przypominają fakturą polerowany kamień, są ciepłe w dotyku i o wiele lżejsze niż naturalny surowiec. Co więcej, łatwość obróbki pozwala dopasować kształt płyty zarówno do prostokątnego, owalnego jak i podłużnego stołu.

Jeśli chodzi o kształt mebla, zarówno te prostokątne, owalne jak i podłużne mają swoje zalety. Najważniejsze to wybrać ten, który najpełniej spełni wszystkie oczekiwania domowników oraz najlepiej wpisze się w charakter pomieszczenia. Stoły okrągłe bardzo estetycznie prezentują się na środku pomieszczenia, są też polecane do mniejszych przestrzeni. Stoły z jedną nogą są efektowniejsze wizualnie, jednak mniej stabilne od mebli na czterech nogach. Niewątpliwą zaletą stołów okrągłych jest równy podział miejsc, gwarantujący, że wszystkie osoby przy nim siedzące mogą mieć ze sobą taki sam kontakt. Ponadto stół okrągły jest bezpiecznym rozwiązaniem dla rodzin z małymi dziećmi – brak kantów eliminuje ryzyko wypadków z udziałem najmłodszych.

Stół prostokątny  natomiast wydaje się być bardziej ustawny. Można jednym, krótszym bokiem przysunąć go do ściany i tym sposobem zaoszczędzić nieco miejsca. Jego klasyczny kształt pozwala wykorzystywać powierzchnię także do innych celów, jak np. szycie na maszynie czy praca na komputerze, czyli czynności, które w przypadku stołów okrągłych byłyby nieco utrudnione. Stoły kwadratowe czy prostokątne doskonale pasują też do współczesnych wnętrz, opartych na geometrii i harmonijnej, oszczędnej zabudowie. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre osoby przy nim zasiadające mogą mieć kłopoty z komunikacją, szczególnie, gdy znajdują się przy dwóch przeciwległych brzegach.

Kwadratowe, okrągłe, podłużne… modeli stołów jest wiele, od zawsze jednak meble te wyznaczały przestrzeń, w której gromadzili się najbliżsi. Warto pamiętać o tej zasadzie i sprawić, by przestrzeń wokół jadalnianego stołu stała się sercem całego domu.