Rola blatu w ergonomicznej kuchni

Urządzenie kuchni zgodnie z zasadami ergonomii to klucz do stworzenia doskonałego wnętrza. Zdradzamy, dlaczego blat roboczy odgrywa tak ważną funkcję w tego typu przestrzeniach!

Strefy w kuchni

Projektując kuchnię, warto pamiętać, że dzielimy ją na 5 stref:

  • zapasów (lodówka, spiżarnia),
  • przechowywania (szafki kuchenne),
  • zmywania (zlewozmywak, zmywarka),
  • przygotowywania (blaty robocze),
  • gotowania (kuchenka, piekarnik).

Zgodnie z procesem przygotowywania potraw, osobom praworęcznym zaleca się rozmieszczenie tych stref właśnie w takiej kolejności

Blat – najważniejszy element przemyślanej kuchni

Niewątpliwie najważniejszą strefą w naszej kuchni jest strefa przyrządzania, dlatego to na niej chcielibyśmy się dzisiaj skupić. Podstawą tej strefy są oczywiście blaty robocze – to na nich wykonujemy najwięcej czynności – układamy składniki, które będziemy wykorzystywać do przyrządzania potraw, kroimy produkty, wykładamy na nie zakupy, kładziemy naczynia, które wyciągamy ze zmywarki i wiele więcej! Ponadto, to właśnie na blatach układamy wszystkie sprzęty, które pomagają nam na co dzień w przygotowywaniu posiłków i napoi: tostery, miksery, ekspresy do kawy, czajniki elektryczne i inne. To przy wyspach kuchennych często spożywamy posiłki i pijemy herbatę w gronie znajomych czy rodziny. Sami widzicie, jak dużą role odgrywają one w naszym życiu! Ale czy wiecie, jaki blat najlepiej sprawdzi się w ergonomicznych kuchniach? Śpieszmy z odpowiedzią!

Blat do ergonomicznej kuchni

Przyjęło się, że standardowa głębokość blatu to 60 cm, które odpowiada wymiarom podstawowych urządzeń stosowanych  w kuchni, takich jak zmywarka czy piekarnik. Taka przestrzeń pozwala również na komfortowe wpasowanie w blat płyty grzewczej i zlewozmywaka. Ponadto, taka głębokość pozwala na swobodne wykonywanie kuchennych czynności. Grubość blatu równoznaczna jest z jego wytrzymałością oraz warunkuje jego ciężar. Ogólnodostępne blaty wykonane są zazwyczaj w przedziale między 2,8 a 4 cm grubości. Jeśli zaś chodzi o wysokość, na jakiej blat powinien się znaleźć, przyjęło się, że wynosi ona  ok. 85-86 cm od podłogi. Spowodowane jest to standardowymi wymiarami dolnych szafek kuchennej zabudowy. Przytoczone wymiary na pewno znajdą zastosowanie w przestronnych wnętrzach. Co jednak, jeśli dysponujemy niewielkim metrażem albo kuchnią w nietypowym kształcie? Z pomocą przychodzi firma Technistone, która oferuje powierzchnie konglomeratowe – czyli płyty idealne do wykonania blatów. Materiały są łatwe w obróbce, więc można je dociąć do dowolnego rozmiaru i ulokować w każdym kuchennym wnętrzu! Co więcej, powierzchnie te nie plamią się, nie rysują, cechują się wysokim współczynnikiem higieniczności oraz posiadają certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Za sprawą bogatej oferty kolorystycznej i wzorniczej, klienci mają natomiast nieograniczone możliwości pod względem aranżacyjnym wnętrza.