Przestrzenie barowe i kawiarniane

Otwarte kuchnie, nowoczesne jadalnie, a także bary, puby i kawiarnie to miejsca, w których często i chętnie spotykamy się na towarzyskich pogawędkach. Tym razem przyjrzymy się jak stworzyć efektowną i ergonomiczną przestrzeń komercyjną, by praca w takim miejscu sprawiała przyjemność, a klienci chętnie wracali.

Jednym z warunków sukcesu lokalu jest jego oryginalność.  Aby ludzie chętnie spotykali się w danym miejscu, warto nie tylko zainteresować ich ciekawym menu oraz bogatą kartą napojów, ale także efektownym wystrojem pomieszczenia. Obecnie najlepiej sprawdzającymi się trendami jest aranżacja wnętrza w duchu minimalistycznym oraz industrialnym lub w klimacie dawnych lat, gdzie wyposażeniem mogą być stare meble. Urządzając bar, pub lub kawiarnię, warto postawić na elementy przyciągające wzrok, a także na ciekawą kolorystykę wnętrza. W lokalach publicznych niezwykle istotny jest komfort odwiedzających je gości. Dlatego należy szczególnie zadbać o wygodne krzesła lub fotele. Kwadratowe lub prostokątne stoły prezentują się elegancko, jednak meble z okrągłym blatem umożliwiają dostawianie większej ilości krzeseł, a osoby przy nich siedzące mogą komfortowo i bez przeszkód ze sobą rozmawiać. Naturalnie przy barze nie może zabraknąć hokerów – nieodłącznego elementu klasycznych pubów. Ważną rolę w przestrzeniach, w których spotykają się ludzie, odgrywa panująca tam atmosfera, którą tworzy nastrojowa muzyka czy klimatyczne oświetlenie. W przypadku lokali nawiązujących do dawnych lat, mogą to być lampiony lub świecie, natomiast puby urządzone w charakterze industrialnym wyposażyć można w nie mniej nastrojowe neony.

Kiedy mamy już pomysł na zaaranżowanie lokalu, warto również zaplanować strefę, przy której pracownicy będą spędzać najwięcej czasu, czyli bar. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim, jakie sprzęty w naszym lokalu są niezbędne. Warto dokładnie sprawdzić ile miejsca należy poświęcić, aby rozmieścić urządzenia chłodnicze, ekspresy do kawy, dystrybutory na kubki, pojemniki na odpady, szuflady itp. Całość powinna być ergonomicznie skonstruowana, aby zapewnić personelowi jak największy komfort pracy. Niebagatelną rolę odgrywa również powierzchnia, na której przygotowuje się posiłki oraz napoje, czyli blat. Bar w lokalu publicznym narażony jest na intensywne użytkowanie, ścieranie i silne zabrudzenia. Miejsca o tak intensywnej eksploatacji wymagają najwyższej jakości materiałów, które nie zmienią koloru, nie zarysują się i nie zmatowieją. W przestrzeniach barowych i kawiarnianych idealnie sprawdzą się powierzchnie firmy Technistone, które posiadają antybakteryjną powierzchnię oraz są łatwe w pielęgnacji, co jest bardzo istotne ze względu na specyfikę miejsca. Co więcej, produkty Technistone posiadają certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Są nienasiąkliwe, więc nie ulegają zniszczeniu w kontakcie z płynami, a ponadto są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Firma Technistone może poszczycić się bogatą ofertą kolorystyczną konglomeratu, przez co powierzchnię można dopasować do stylistyki każdego lokalu. Interesującym rozwiązaniem jest wykonanie powierzchni barowej w intensywnym odcieniu np. Starlight Spapphire, Starlight Ruby lub Starlight Green, dzięki czemu bar stanie się elementem wyróżniającym oraz przyciągającym uwagę gości.