Perfect Canteen; nowoczesne bistro w sercu zielonego budynku

Biurowiec Aviatica w Pradze
  • Save

Budynek biurowy Aviatica stał się dominującym elementem praskiej dzielnicy Praga 5. Budowla o naturalnej bryle dysponująca 27 000 m2 powierzchni podłogowej stoi w miejscu dawnej fabryki Walter. Autorzy projektu, Jakub Cígler Architekti, w wyjątkowo skuteczny sposób wykorzystali obszar po opuszczonych terenach przemysłowych, tzw. brownfields. Nierzadko stare, popadające w ruinę budynki zajmują znaczną powierzchnię miasta w dochodowych obszarach, wywołując na okolicę negatywny wpływ, zarówno jeżeli chodzi o degradację środowiska, utrudnienie w gospodarce odpadami, szkodliwe zjawiska społeczne, jak też zaniżenie potencjału gospodarczego okolicy.

Aviatica to kolejny budynek o standardzie najwyższej jakości wynikającym z wykorzystanych surowców, jakości wykończenia elementów wnętrza oraz zastosowania najbardziej skutecznych technologii. Aviatica, nie tylko ze względu na oszczędność i dbałość o środowisko naturalne, otrzymała certyfikat ekologiczny LEED Gold. Do normalnego funkcjonowania budynek wykorzystuje przeważnie deszczówkę. Dla uzyskania certyfikatu duże znaczenie miało konsekwentne, znaczne odzyskiwanie energii oraz fakt, że do budowli można dojść spacerem ze stacji metra, a także bliskość przystanków autobusowych, co pozwala najemcom w maksymalnym stopniu korzystać z komunikacji miejskiej. Osoby posiadające własny ekologiczny środek transportu, które dojeżdżają rowerem, mają na miejscu do dyspozycji również prysznic i szatnie. Następnie mogą zacząć swój dzień od zasłużonego śniadania w restauracji Perfect Centeen Aviatica.

Działająca od jesieni 2016 roku kantyna jest jedną z licznych filii sieci restauracji znanego szefa kuchni Filipa Sajlera. Pojemność designerskiej jadłodajni z kawiarnią to 200 miejsc siedzących; 50 dodatkowych miejsc oferuje przewiewna piazza na zewnątrz otwarta od wiosny do jesieni.

 

Biurowiec Aviatica - wnętrze
  • Save

Wnętrze stworzono biorąc pod uwagę nazwę budynku „Aviatica”, dlatego cała przestrzeń z wydawaniem posiłków „osadzona” została w czymś na kształt korpusu samolotu.

 

Perfect Canteen Aviatica
  • Save

 

Perfect Canteen Aviatica działa na zasadzie restauracji samoobsługowej – posiłki wydawane są zgodnie z zamówieniem klienta, który zanosi je na tacy do stołu. W strefie samoobsługi można sobie nałożyć talerz zupy, skomponować sałatkę, nalać napój lub wybrać zza witryny inne produkty. Po pysznym obiedzie jest możliwość skorzystania z oferty kawiarni.

O wystrój wnętrza restauracji zadbali architekci z pracowni Basepoint. Udało im się zachować nowoczesny charakter budynku, a jednocześnie, dzięki wykorzystanym surowcom, dotrzymać standardów ekologicznych. Główną rolę odgrywa tutaj drewno, kamień i stal nierdzewna, będące materiałami o dużej trwałości, które są w stanie wytrzymać intensywne użytkowanie jadłodajni odwiedzanej każdego dnia nawet przez 1500 gości. Lady bistro zostały wyprodukowane z wysokiej jakości odpornego kamienia utwardzanego TechniStone®, który gwarantuje długi okres użytkowania i łatwą konserwację tych najbardziej eksploatowanych powierzchni w całej restauracji.

 

Stół wykonany z drewna, kamienia i stali nierdzewnej z filiżanką
  • Save

 

Drewniane stoły zbudowano na miarę z masywnych bloków drewna. Co ciekawe, każdy z nich ozdobiono konturem mapy innego kraju, a to z tego względu, że menu posiłków w Perfect Canteen jest doprawdy światowe. Urozmaicona oferta świeżych potraw oraz posiłków z kuchni czeskiej i egzotycznej jest tu na porządku dziennym.

 

Drewniane stoły wykonane są na wymiar z litego drewna - Perfect Canteen
  • Save
Hartowany kamień TechniStone® umożliwia frezowanie praktycznych detali, takich jak te metalowe rowki.
  • Save

 

Utwardzany kamień TechniStone® pozwala na frezowanie praktycznych elementów, np. takich metalowych rowków.