Mieszkanie na dachu należące do architekta Kristena w centrum Brna to otwarta przestrzeń z wielką przeszkloną ścianą bez stałych ścianek działowych

W jaki sposób architekt lepiej mógłby wyrazić swoje wyobrażenie o idealnym mieszkaniu, niż przy realizacji projektu własnego domu? Projektując własne mieszkanie w centrum Brna architekt Michał Kristen zwyciężył detalami i zastosował rozwiązania, do których jest mocno przekonany. We wnętrzu azylu architekta znajdziemy wiele nietypowych elementów stworzonych dokładnie na miarę właścicieli mieszkania.

 

 

  • Save

Na własną miarę

Architekt Michał Kristen zawsze stara się w projektach przemycać zamysł i wartości spoczywające w prostych i praktycznych rozwiązaniach. On, jego żona Ivona i syn dzielą 114-metrową dachową nadbudowę, która obejmuje również duży taras z widokiem na miasto  –  nie mogą wprost nachwalić się tej lokalizacji. „Lubimy mieszkać w centrum Brna, wszędzie mamy blisko. Widoki na miasto są piękne z każdego miejsca w przeszklonych obszarach oraz z tarasu. Trzeba nadmienić, że mieszkanie stało się naprawdę wyjątkową strefą relaksu i zawsze chętnie wracamy do domu. ”Architekt Kristen zastosował przy projektowaniu mieszkania kilka ze swoich sprawdzonych rozwiązań: „We wnętrzu znalazło się wszystko, co lubimy i co lubię projektować dla moich klientów. Mogę wtedy zaprezentować rezultat w praktyce. Są to na przykład zewnętrzne szklane ściany bez ram na całej wysokości pomieszczenia lub otwarta bezkresna przestrzeń bez stałych ścianek działowych, ograniczonych jedynie zabudową atypowych mebli. ”

 

  • Save

Kuchnia połączona z jadalnią jest centralnym punktem mieszkania. Jego nieodłączną cechą jest czerwony stół, który wyróżnia się oryginalną obróbką dekoracyjnej okleiny alpejskiej z ostrymi krawędziami fazowanymi pod kątem 45 stopni.

 

Estetyka i funkcjonalność

„W kuchni starałem się projektować poszczególne strefy funkcjonalne do przygotowywania posiłków tak, aby były od siebie niezależne, nie stwarzały przeszkód i były ze sobą logicznie połączone. Dziś kuchnia pełni również funkcję reprezentacyjną –  jest miejscem spotkań. Jest wystarczająco przestronna, a moja żona lubi tu gotować. ”

Przestronna wyspa kuchenna sprytnie ukrywa dużo miejsca do przechowywania wewnątrz i na zewnątrz. Blat z bardzo wytrzymałego śnieżnobiałego kamienia kompozytowego  TechniStone®. Z blatem kuchennym współgra porcelanowy zlewozmywak. Wszystko było przemyślane, jak z praktycznego, tak z estetycznego punktu widzenia. Detale są precyzyjne i przemyślane, na przykład reliefowa struktura okapu. Zamiłowanie architekta do szkła widać na ścianie oddzielającej jadalnie. Szkło nadaje zwiewności całej przestrzeni i jednocześnie stwarza artystyczne wrażenie. Całość łączy okładzina z drewna orzechowego.

 

  • Save

Śnieżnobiałe blaty z kamienia kompozytowego TechniStone® o grubości 12 mm kontrastują z fornirowaną kuchnią

 

Sprawdzian czasu

Mieszkanie uzupełnia taras na dachu, na którym znajduje się część wypoczynkowa na świeżym powietrzu z w pełni wyposażoną kuchnią. W okresie letnim rodzina spędza tam więcej czasu, niż we wnętrzu mieszkania. Kolejna część tarasu to nawadniany trawnik z ogrodem japońskim i białymi kamieniami. „Celem projektu było stworzenie nowoczesnego, ale ponadczasowego mieszkania. Połączone ze sobą przestrzenie, niczym nieograniczone, nieustannie odkrywają nowe perspektywy. Dominantą  jest duża podświetlana, przeszklona ściana wykonana ze szkła z efektem crash – glass  oraz duża biblioteka z kominkiem. Patrząc wstecz, może ze względu na spokój, po prostu oddzieliłbym główną sypialnię klasycznymi drzwiami. Nie korzystamy również z otwartego kominka, ponieważ mamy taras nad mieszkaniem, z którego korzystamy zdecydowanie częściej. Poza tym, wszystko funkcjonuje zgodnie z zamysłem, jesteśmy zadowoleni ”- mówi autor własnego, prywatnego projektu.

 

  • Save

Taras na dachu zw pełni wyposażoną kuchnią.