Jak rozplanować blat roboczy w kuchni?

Kuchnia jest sercem domu, to w niej przygotowujemy posiłki i spotykamy się z przyjaciółmi. Powinna ona więc kojarzyć się z domowym ciepłem, wspaniałymi zapachami i przyjazną atmosferą. Aby codzienne czynności sprawiały nam przyjemność, ważne jest odpowiednie rozplanowanie przestrzeni, a przede wszystkim blatu roboczego.

Przygotowując potrawy zazwyczaj wykonujemy określony schemat czynności, dlatego przy urządzaniu wygodnej kuchni istotne jest przestrzeganie zasady tak zwanego trójkąta roboczego, którego wierzchołkami są lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Zgodnie z zasadami ergonomii pomiędzy tymi urządzeniami powinno znaleźć się miejsce na blaty robocze. Blat pomiędzy lodówką a zlewem powinien mieć długość 60 cm i służyć nam do rozpakowywania zakupów czy wstępnego przygotowywania produktów. Najlepiej, gdy główny blat roboczy, przeznaczony do gotowania i przyrządzania potraw, znajduje się między zlewem a kuchenką i ma 60-80 cm długości. Trzeci blat, znajdujący się za kuchenką, może być najkrótszy – wystarczy 40 cm. Najlepiej, gdy blaty mają minimum 65 cm głębokości, natomiast ich wysokość powinna być dopasowana do wzrostu domowników.

Blat to nie tylko przestrzeń praktyczna, ale i najbardziej wyeksponowany element kuchni, dlatego powinien wyróżniać się estetyką oraz wysoką jakością. Dlatego niezwykle ważny jest wybór odpowiedniego materiału, z którego zostanie wykonany. Surowiec taki powinien być wytrzymały, odporny na uszkodzenia, rysy czy zabrudzenia. Dobrze też, jeśli jego powierzchnia cechuje się niską porowatością. Współczynnik ten gwarantuje, że powierzchnia przez lata nie zmieni swojego koloru pod wpływem ingerencji wody lub innych płynów. Warto także wybrać blat, który nie będzie przejmował nieprzyjemnych zapachów i będzie antybakteryjny, co pozwoli na wygodne przygotowywanie posiłków bezpośrednio na jego powierzchni. Wszystkie te walory posiadają blaty TECHNISTONE, co sprawia, że są wprost stworzone do współczesnych kuchni, w których zawsze wiele się dzieje.