Indukcja, płyta ceramiczna, a może tradycyjna kuchenka gazowa?

Wybierając płytę grzewczą należy wziąć pod uwagę parametry związane nie tylko z efektywnością pracy, stopieniem energooszczędności, ale też z bezpieczeństwem oraz wygodą czyszczenia. W obecnych czasach nie mniej istotny okazuje się także wygląd urządzenia.

Wśród amatorów gotowania znaleźć można zarówno zwolenników tradycyjnych kuchenek gazowych, orędowników płyt ceramicznych oraz wielkich fanów indukcji. Sprawdzamy jak działa i jakie cechy posiada każdy z tych sprzętów.

Kuchenka gazowa wykorzystuje gaz ziemny lub mieszaninę propan – butan. Wyposażona jest w tradycyjne palniki gazowe. Płyta ceramiczna wykonana jest z materiału ceramicznego. Pod powierzchnią znajdują się elementy grzejne: są to najczęściej spirale elektryczne lub, rzadziej, lampy halogenowe. Płyty indukcyjne należą do najnowocześniejszych urządzeń do gotowania. Pod powierzchnią płyty znajdują się cewki, które wytwarzają zmienne pole magnetyczne.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo związane z użytkowaniem płyty, najlepiej wypada płyta indukcyjna. Pozostaje ona zimna nawet po gotowaniu, dzięki czemu nie trzeba się obawiać o poparzenie. Urządzenie pokryte ceramiką długo się rozgrzewa oraz bardzo wolno stygnie. Kuchenka gazowa stwarza największe zagrożenie, ponieważ podczas gotowania mamy do czynienia ze źródłem otwartego ognia. Najwydajniejszym energetycznie urządzeniem pozostaje indukcja, gdyż zaczyna nagrzewać się dopiero wtedy, kiedy umieścimy garnek na polu grzewczym. Płyta ceramiczna nagrzewa się już od momentu włączenia i jest gorąca jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu gotowania, co wiąże się z dodatkowym zużyciem energii. Tradycyjna kuchenka gazowa ma najniższy stopień energooszczędności, ponieważ pomimo, iż gaz ma niską cenę, jest on mało wydajny, a to przekłada się na wyższe koszta. Najszybciej potrawę podgrzejemy używając kuchenki indukcyjnej i gazowej. Płyta ceramiczna potrzebuje na to nieco więcej czasu, aby zagrzać zawartość garnka.

Kolejną ważną kwestią są koszta związane z zakupem garnków oraz patelni, z których można korzystać posiadając daną płytę grzewczą. Biorąc pod uwagę to kryterium, najtańsza będzie kuchenka gazowa, na której możemy gotować w każdym rodzaju garnków czy patelni. Akcesoria przeznaczone do płyt ceramicznych posiadają bardzo zróżnicowaną cenę. Najdroższe są garnki dedykowane płytom indukcyjnym, jednak można z nich korzystać również w innych typach kuchenek, a co najważniejsze, wyróżniają się one bardzo wysoką jakością.

Utrzymanie czystości w przypadku kuchenki gazowej nie należy do najłatwiejszych. Emaliowaną płytę oraz kratki, na których stawiamy garnki często trudno dokładnie wyczyścić. Płyta ceramiczna posiada gładką powierzchnię, którą bez problemu można utrzymać w porządku używając jedynie wilgotnej szmatki z dodatkiem delikatnego płynu do mycia. Podobnie jest w przypadku indukcji.

W kuchennych aranżacjach wygląd kuchenki odgrywa ważną rolę. Jeśli urządzamy pomieszczenie w stylu nowoczesnym, warto wybrać płytę indukcyjną bądź ceramiczną, gdyż obie prezentują się bardzo atrakcyjnie oraz podkreślają industrialny charakter kuchni. Doskonały efekt wizualny można uzyskać poprzez montaż czarnej płyty grzewczej na jasnym blacie. Połączenie powierzchni Crystal Absolute White lub Crystal Creme Beige Tecnistone z lśniącą i gładką taflą kuchenki indukcyjnej bądź ceramicznej będzie bardzo estetycznie wyglądać szczególnie w kuchniach minimalistycznych. Obecnie standardem jest już licowanie płyty grzewczej z powierzchnią blatu tak, by razem tworzyły jednolitą, płaską taflę. Kuchenka gazowa natomiast będzie idealnie pasować do tradycyjnych, rustykalnych a nawet skandynawskich pomieszczeń, gdzie ceni się naturalność, prostotę oraz klasyczne rozwiązania. Dla pragnących połączyć nowatorskość z tradycją, polecane są kuchenki elektryczno – gazowe, łączące elegancję indukcji z naturalnym urokiem klasycznej kuchenki.