7 000 sztuk szkła o kamienia utwardzanego w Uppsali

Niemiecki wytwórca Rosskopf + Partner wyprodukował i zestawił ławkę plenerową o długości 65 metrów dla szwedzkiego miasta uniwersyteckiego Uppsali. To czwarte największe miasto w kraju leży ok. 70 km na północ od stolicy Szwecji Sztokholmu. W jego sercu znajduje się strefa piesza i centralny rynek „Forumtorget“, którego panoramę od wiosny 2018 roku wzbogaca zestaw miejsc do siedzenia. Specjalista od kamiennych materiałów Rosskopf + Partner zrealizował odważny projekt tej olbrzymiej „otomany“, którą wytworzyli architekci z atelieru White Arkitekter.

 

Uppsala Švédsko - exteriér skateboardista a pár sedící na lavičce z tvrzeného kamene TechniStone®
  • Save
www.mansberg.se

 

Już w 2011 roku miasto Uppsala ogłosiło przetarg na rekonstrukcję i przebudowę centralnego rynku strefy pieszej, która obejmowała również wybudowanie miejsce do siedzenia i odpoczynku.

Organiczne kształty tego długiego zestawu tworzą imaginarną oś między obiema częściami rynku i z gracją łączy dwa poziomy chodników. Jednocześnie zapewnia dostatek miejsca po obu stronach do siedzenia, leżenia i przyjemnego relaksu dla gości i mieszkańców miasta.

Ławka jest wyjątkowa właśnie z powodu swojej trójwymiarowej dymensji. Ponad 7 000 płyt ze szkła i kamienia utwardzanego połączonych w jedną całość tworzy wywierające wrażenie dzieło sztuki. Żadna jego część nie jest jednakowa, każda sztuka jest swoim kształtem unikatowa. Przezroczyste i nieprzezroczyste elementy są zainstalowane na przemian tak, że wspólnie tworzą powoli zmieniającą się linię. W regularnych odstępach występują błyszczące metalowe listwy, które służą jako podłokietniki.

 

Uppsala Švédsko - opěrky z tvrzeného kamene TechniStone®
  • Save
www.mansberg.se

 

Do budowy ławki użyto w przybliżeniu 1100 metrów kwadratowych kamienia utwardzanego TechniStone® w specjalnym szarym kolorze Light Grey kolekcji plenerowej. Specjaliści firmy White Arkitekter opracowali dokumentację projektową z pomocą technologii Dsearch, która została opracowana do planowania organicznych nierówności poszczególnych części i odpowiadała za koordynację rozwoju cyfrowych modeli. Dzieło cięto z pomocą technologii strumienia wody według ich dokładnych specyfikacji technicznych.

Dzięki swojej jasnej powierzchni ławka jest wyraźną dominantą rynku w dzień i w nocy, kiedy oświetla ją instalacja świetlna. Mleczne szklane elementy są podświetlony różnymi kolorami zmieniającymi intensywność na całej długości ławki. To stwarza wesołą i barwną atmosferę oraz wrażenie ciepła i bezpieczeństwa wszystkich przechodniów.

 

 

Projekt zatwierdzono w październiku 2018 roku. Kierownik projektu Sandro Gieck o projekcie później stwierdził: „Był to naprawdę wyjątkowy projekt. Między lipcem 2017 i lutym 2018 roku wyprodukowaliśmy i zestawiliśmy 7 000 różnych sztuk o różnych kształtach, byłe to wielka składanka. Dotrzymanie wszystkich parametrów i jej dokładne zestawienie było dla nas prawdziwym wyzwaniem. Do tego trzeba wziąć pod uwagę ciężkie warunki szwedzkiej zimy. Kiedy w lecie wróciłem na to miejsce, byłem natchniony tym, że mogłem widzieć to dzieło w jego codziennym życiu. Jesteśmy dumni z tego, że uczestniczyliśmy w powstaniu tego nietypowego obiektu, który faktycznie spaja ludzi i ma wyraźny wpływ na panoramę miasta. “