Konglomerat kwarcytowy, kamień czy „spiek kwarcowy” (blat ceramiczny)

Wybór odpowiedniego blatu kuchennego to ważna decyzja. Dokonując wyboru zależy nam, by powierzchnia była stylowa, ale przede wszystkim funkcjonalna i co ważne, aby służyła nam przez lata. Na rynku dostępnych jest wiele materiałów, z których najpopularniejsze są blaty kamienne, te z konglomeratu kwarcytowego lub wykonane ze „spieków kwarcowych”.  Czym różnią się od siebie?

Jak powstają materiały na blaty kuchenne?

Blaty kamienne to elementy powstałe w wyniku cięcia i obróbki naturalnych skał takich jak granit, bazalt czy marmur. Bloki skalne przerabiane są na płyty, które to następnie poddaje się procesowi przetwarzania ich na płyty o grubościach 20 lub 30 mm, a w końcowej fazie – obróbce ich powierzchni. Blaty z kamienia mogą mieć szeroką gamę powierzchni oraz faktur i kolorów.

Blaty z konglomeratu kwarcytowego są wykonane ze zmielonego naturalnego kwarcu, jednego z najtwardszych minerałów występujących na Ziemi. Kruszywo kwarcowe mieszane jest z żywicą polimerową oraz barwnikami a także drobinkami naturalnego kamienia czy szkła. Płyty są dostępne w różnorodnych kolorach i stylach, a także w różnych rozmiarach. Ponadto, możemy wybrać blat z połyskiem lub matowy, w zależności od upodobania. Płyty konglomeratowe mają grubość 12, 20 i 30 mm.

Fot. TechniStone

Kolejnym materiałem stosowanym od pewnego czasu na blaty kuchenne są tzw. „spieki ceramiczne”. Ten produkt to wielkoformatowa płytka ceramiczna wypalana w piecach, na której powierzchni „nadrukowywana” jest faktura kamienia naturalnego lub pozostawiana jest jednolita barwa kolorystyczna. Tu również można uzyskać faktury powierzchni jak poler czy mat. Płyty ceramiczne są cienkie, lekkie a co za tym idzie delikatne – ich standardowe grubości to 4, 6 lub 12 mm.

Wytrzymałość i trwałość

Jeśli chodzi o utrzymanie blatu kuchennego, w tym przypadku z pewnością kamień ustępuje konglomeratowi kwarcytowemu czy ceramice. Naturalny kamień jest bardziej wymagający, gdyż jest on niezwykle podatny na przebarwienia i zabrudzenia.

Blat z konglomeratu kwarcytowego doskonale sprawdzi się w miejscach, gdzie chcesz zachować czystość i zależy ci na trwałości przez lata i nie chcesz w żaden sposób rezygnować z estetycznego wyglądu. Jest to materiał nieporowaty, co zapobiega rozmnażaniu się bakterii.  Wszelkie zabrudzenia można usunąć zwykłą wodą z mydłem, natomiast przy bardziej zaawansowanych plamach, wystarczy użyć specjalnego środka czyszczącego, który bez problemu upora się z odbarwieniem. Dodatkowo konglomeraty niektórych producentów (np. Technistone) posiadają 10 letnią gwarancję odporności na zaplamienia.

Łatwość w utrzymaniu

Jeśli chodzi o utrzymanie blatu kuchennego, w tym przypadku z pewnością kamień ustępuje konglomeratowi kwarcytowemu. Naturalny kamień jest bardziej wymagający, gdyż jest on niezwykle podatny na przebarwienia i zabrudzenia. Kawałek cytryny może spowodować nieodwracalne plamy na naszym kamiennym blacie.

Blat z konglomeratu kwarcytowego doskonale sprawdzi się w miejscach, gdzie chcesz zachować czystość i zależy ci na trwałości przez lata i nie chcesz w żaden sposób rezygnować z estetycznego wyglądu. Jest to materiał nieporowaty, co zapobiega rozmnażaniu się bakterii. Wszelkie zabrudzenia można usunąć zwykłą wodą z mydłem, natomiast przy bardziej zaawansowanych plamach, wystarczy użyć specjalnego środka czyszczącego, który bez problemu upora się z odbarwieniem.

Blaty ceramiczne są, podobnie jak konglomerat kwarcytowy, mają wysoką odporność na zaplamienia, ale ich powierzchnia nie jest już tak wysoce antybakteryjna i nie mają tej wieloletniej gwarancji jak np. konglomeraty kwarcowe.

Walory estetyczne

Możliwość dopasowania koloru blatu do wystroju kuchni to niewątpliwie znacząca przewaga aranżacyjna konglomeratów nad kamieniem. Dla osób, które chciałyby zachować naturalny wygląd kamienia, a który dotychczas był nieomal niemożliwy do zastosowania w kuchni dostępne są dekory idealnie odwzorowujące marmur. W ofercie możemy znaleźć również naturalnie wyglądające biele i czernie, czy żywsze kolory niespotykane w naturze jak np. czerwień czy błękit. W przypadku kuchni o niestandardowych rozmiarach, dodatkową zaletą będzie możliwość bezspoinowego łączenia, co pozwala na uzyskanie rozmaitych kształtów.

Jeśli zdecydujemy się na kamienny blat, tutaj nasze możliwości są bardziej ograniczone. Blat jest wycinany z jednego kawałka skały, o naturalnym, czasem nierównym wyglądzie. Dlatego też często kuchnie muszą być planowane wokół projektu wybranej płyty.

Płyty ceramiczne mają zarówno swoje wady i zalety. Do zalet na pewno zaliczymy kolor, w przypadku, kiedy poszukujemy idealnie jednolitych wybarwień. Brak jakichkolwiek drobinek w strukturze da nam efekt nieomal plastikowej powierzchni. Za wadę możemy uznać to , że wzory na płytach nie wyglądają zbyt naturalnie (są „nadrukowywane”) i są tylko na powierzchni co powoduje , że krawędź blatu musi być doklejona tak aby i na niej znajdował się wzór z blatu.